Tarwe

Tarwe

Productspecificaties

VEM:
VEVI:
DVE:
OEB:
Best. zetmeel:
Suikers:
Structuurwaarde:
Droge stof:
Ruw eiwit:
Ruw vet:
Ruwe celstof:
Ruw as:
Zetmeel:
Calcium:
Fosfor:
Natrium:
Kalium:
Magnesium:
Zwavel:
Chloor:

1183 /kg ds
1308 /kg ds
113 gr/kg ds
-50 gr/kg ds
60 gr/kg ds
31 gr/kg ds
-0.18 /kg ds
87%
128 gr/kg ds
15 gr/kg ds
28 gr/kg ds
17 gr/kg ds
642 gr/kg ds
0.5 gr/kg ds
3.6 gr/kg ds
0.1 gr/kg ds
4.8 gr/kg ds
1.0 gr/kg ds
1.3 gr/kg ds
0.6 gr/kg ds

Herkomst
Tarwe is een graan dat over de gehele wereld geteeld wordt. De tarwe die AgriFeed Holland levert wordt geteeld in het noorden van Nederland.

Samenstelling
Om tarwe te kunnen voeren moet de hele korrel soms bewerkt worden. Dit kan AgriFeed Holland doen door tarwe te ontsluiten (SodaGrain) of te pletten. Tarwe is een energierijk product met een hoog zetmeelgehalte.

Melkvee
In melkveerantsoenen zorgt tarwe voor een aanvulling van veel snelle pensenergie in de vorm van onbestendig zetmeel. Tarwe is het graan dat het snelste word afgebroken in de pens. Het heeft een eiwit verhogende werking en zorgt voor een lichte daling van het vet percentage. Tarwe kan door zijn hoge verteringssnelheid maar beperkt worden gevoerd aan melkvee, grote hoeveelheden kunnen leiden tot pensverzuring.

Vleesvee
In vleesveerantsoenen is tarwe een belangrijke energiebron. Bij trage maïskuilen en maïsarme rantsoenen is tarwe een geschikte energieaanvulling.

Varkenshouderij
Tarwe is een graan met een hoog energie- maar een laag eiwitgehalte. Dit eiwit is van redelijke kwaliteit, echter het lysinegehalte is laag. Tarwe heeft een hoog zetmeel gecombineerd met een laag ruwe celstofgehalte en is daardoor goed te verteren.

Pluimvee
Tarwe wordt in onbewerkte vorm op steeds meer pluimveebedrijven gebruikt als aanvulling op mengvoer. Een aantal voordelen daarvan zijn drogere mest, schone eieren. Tevens verbeterd de gezondheid van de dieren en kan door een flexibel rantsoen het gewicht van het ei gestuurd worden.

Eigenschappen
–   Energie en zetmeelrijk
–   Verteringskenmerken afhankelijk van de bewerking van de korrel (AgriFeed Holland kan de tarwe voor u ontsluiten en pletten)
–   Non-GMO

Bewaartips
–   Zorg voor een verharde en bezemschone opslagplaats
–   Tarwe dient droog, bij voorkeur in een loods opgeslagen te worden
–   Bij opslag in een bulksilo dient deze schoon en vrij van restproducten te zijn.

Beschikbaarheid
Tarwe is het jaar rond goed beschikbaar en kan los gestort en geblazen worden.